Na Nový rok sa mu zmenil život, stal sa dobrovoľníkom

4. augusta 2013 Off Od

Piešťanec Martin Tichov (28) odišiel v posledný deň minulého roka do Francúzska a odvtedy žije na rôznych miestach Európy. Pracuje za jedlo a ubytovanie a pritom objavuje svet.

[singlepic id=45487 w=320 h=240 float=left]Dobrovoľníctvo si najprv predstavoval ako humanitárnu prácu v rozvojových krajinách. Po vyhľadaní informácií na internete však zistil, že pomáhať môže kdekoľvek. Cez web stránku workaway.info si vybral Francúzsko. Neďaleko Limoges kúpil holandský pár starý mlyn. Opravujú ho s pomocou dobrovoľníkov z celého sveta.

„Z Piešťan som odchádzal na Silvestra ráno. Cestou som videl veľmi veľa ohňostrojov na pomedzí Švajčiarska, Nemecka a Francúzska. Nikto neveril tomu, že ten chalan zo Slovenska príde 1. januára, veď kto by vtedy cestoval? S Novým rokom mi začal nový život,“ spomína Martin Tichov.

Aj v prvý januárový deň sa na mlyne pracovalo. Ihneď sa prezliekol a pridal ruku k dielu. V izbe býval s ďalšími troma ľuďmi. „Obyvatelia mlyna majú pevný režim. Po raňajkách o 8.30 h nasledovala krátka meditácia, potom práca s prestávkou na čaj, obed a popoludní opäť práca. Spolu šesť hodín denne, šesť dní v týždni. Večer sa všetci stretli v spoločnej miestnosti, hrali, spievali a zabávali sa,“ približuje život dobrovoľníka Martin: „Vďaka tomu som spoznal ľudí z celého sveta a zistil, že všetci majú plus-mínus rovnaké problémy, bez ohľadu na to odkiaľ pochádzajú.“

Dobrovoľníctvo je preto podľa jeho slov pre každého, bez rozdielu veku. Treba si len vybrať vhodných hostiteľov na základe svojich preferencií.

„Ja napríklad nie som vegetarián, ale na mlyne som zistil, že dokážem existovať bez mäsa úplne v pohode. Vegetariánska strava bola nutrične vyvážená,“ vysvetľuje a dodáva: „Niekomu to nemusí vyhovovať, preto je výber krajín, druhov práce a životných podmienok veľmi pestrý.“

Aj on sa po šiestich týždňoch rozhodol pre zmenu, ale ďalší hostiteľ mu príliš nevyhovoval a po vzájomnej dohode od neho po kratšom čase odišiel. „Na ďalšom mieste boli hostitelia nábožensky založený. Jedlu predchádzala modlitba. Síce niesom veriaci, no jedlo tiež vnímam ako nie úplnú samozrejmosť. Preto sa mi ich zvyk zapáčil.

Niektorí ľudia z jeho okolia rozhodnutie stať sa dobrovoľníkom nechápu, pýtajú sa na čo je to dobré. „Pre mňa je to o rozširovaní obzorov a spoznávaní ľudí. Začal som inak vnímať svet okolo mňa, tešiť sa z maličkostí ako to, že svet nieje tak zlý, ako nám ho denne servírujú médiá,“ vysvetľuje Martin Tichov.

Po krátkej jarnej návšteve Piešťan odišiel do francúzskych Pyrenejí, kde majú nemeckí manželia koziu farmu. Chce sa tam naučiť niečo o ekologickom hospodárstve a stavaní energeticky sebestačných domov.

Viac informácií nájdete na martintichov.wordpress.com

[nggallery id=2428]

Text: Martin Palkovič Foto: Martin Tichov