Rozhovory

Monika Hižová: Všetky dielka, ktoré som upiekla, boli zjedené

By 6. decembra 20108 decembra, 2010No Comments

Náš seriál o šikovných rukách pokračuje. Tentokrát vám predstavíme Moniku Hižovú, ktorá je mamičkou na materskej dovolenke. Pomedzi starostlivosťou o dve dievčatká a domácnosť sa venuje svojej veľkej záľube, pečeniu a zdobeniu medovníčkov. Aké sú jej ruky šikovné a medovníčky krásne môžete podľa fotografií posúdiť sami.

[singlepic id=7807 w=320 h=240 float=left]Koľko rokov sa venujete pečeniu medovníčkov?

Medovníčky sa v našej rodine pečú každé Vianoce. Sú sviatočným pečivom, ktoré je predzvesťou radosti, rodinných stretnutí, pohody a darčekov. Svoje prvé medovníčky som upiekla asi ako stredoškoláčka. A zdobenie ma vždy bavilo, len to nebolo to „pravé orechové“.

Čo tejto Vašej záľube predchádzalo?

Blížil sa deň svadby môjho brata. Snúbencom som pomáhala s prípravami, a vtedy ma napadlo upiecť medovníkové srdiečka ako menovku a zároveň darček pre svadobných hostí. A na moje prekvapenie, srdiečka na tanieroch mali taký úspech, že som dostala mnoho objednávok na ďalšie medovníky priamo od svadobných hostí.

[singlepic id=7808 w=320 h=240 float=right]Kedy sa pečenie klasických medovníčkov zmenilo v niečo viac, kedy ste v sebe objavili, že dokážete urobiť komplikovanejšie a vzhľadnejšie kreácie?

Keď sa Vám podarí zvládnuť niečo jednoduché a vidíte radosť na očiach obdarovaného, vedie to k tvoreniu zložitejších a krajších výtvorov. Upiecť medovníček pomocou formičky nie je ťažké, zvládne to každá gazdinka. No upiecť 3D medovník je zložitejšie, a ak nemáte patričné vzdelanie, pomôže Vám túžba a mne aj internet s radami ochotných šikovných medovníkarok, ktoré sa podelia o svoje recepty a vzácne rady.

Máte nejaký špeciálny druh cesta oproti klasickému?

Mám klasický recept, ktorý nájdete na stránkach internetu, alebo v kuchárskych knihách. Dôležitý je kvalitný med a radosť, ktorú vložíte do vymiesenia cesta.

[singlepic id=7809 w=320 h=240 float=left]Sú všetky Vaše výtvory konzumovateľné?

Všetky dielka, ktoré som doteraz upiekla, boli zjedené. A dúfam, že aj chutili…

Robíte medovníčky len podľa vlastnej fantázie alebo sa inšpirujete profesionálnymi medovníkarmi, prípadne podľa požiadaviek klientov?

Zo začiatku som sa inšpirovala nádhernými dielami medovníkarok na stránke www.tortyodmamy.sk, no teraz poznám rôzne techniky zdobenia, ktoré sa snažím stále ďalej zdokonaľovať. Vždy sa pýtam, komu je medovník určený a na akú príležitosť, prípadne akú má obdarovaná osoba rada farbu alebo záľubu, a podľa toho potom tvorím.

[singlepic id=7810 w=320 h=240 float=right]Ako stíhate skĺbiť starostlivosť o deti a pečenie? Zapájate dcérky do tejto Vašej záľuby alebo potrebujete čas a pokoj aby ste mohli nerušene tvoriť?

Deti sú úžasné v tom, ako chcú pomáhať vo všetkom a každému. Keď pečiem, moje dievčatá, 2- a 6-ročné sa predbiehajú jedna pred druhou vo vykrajovaní z cesta. Staršia mi už vie pomôcť, no náš dvojročný drobec nakoniec všetko svoje cesto spapá. No zdobenie je náročnejšie, preto tvorím po večeroch, prípadne v noci, keď moje chrobáčiky spia a nemusím mať obavu, že si v poleve nájdem vytlačené pršteky… Takže deň patrí zvyčajne deťom a noc koníčku.

Aký doteraz najneobvyklejší alebo najnáročnejší medovníkový výtvor ste urobili?

Mojím obľúbeným tvarom je srdiečková tortička. Srdce je znakom lásky a porozumenia, a po jeho darovaní sa Vám vráti krásny pocit z radosti blízkeho niekoľkonásobne. Raz som chcela radosť urobiť môjmu strýkovi, tak som upiekla „delo“. Zdalo sa to veľmi zložité, no vďaka obrázkom z internetu som to nakoniec zvládla.

[singlepic id=7811 w=320 h=240 float=left]Čo máte radšej alebo čo je pre Vás náročnejšie, vytváranie a lepenie tvarov alebo samotné zdobenie medovníkov?

Keď idem piecť konkrétnu požiadavku na medovníkovú tortičku, zvyčajne ešte pred pečením viem ako ju budem zdobiť. Zarobiť krém na zdobenie je pre mňa určite jednoduchšie, ako upiecť daný tvar. Medovníkové cesto je nevyspytateľné, a nikdy neviem či narastie viac alebo menej. Dúfam, že častým pečením a dobrými radami sa vypracujem zo samouka na profesionála. A budem rozdávať ešte väčšiu radosť zo sladkého  darčeka, ktorý poteší nielen dušu, ale i mlsný jazýček.

Zhovárala sa: Petra Adamcová   Foto: archív Moniky Hižovej

About PNky.sk

Redakcia:
Martin Palkovič – zodpovedný redaktor
redakcia@pnky.sk

Inzercia:
inzercia@pnky.sk
Cenník inzercie

Vydavateľ:
HPA, s.r.o .
Bodona 768/48
92101 Piešťany
Slovenská republika
IČO: 47 465 972