Connect with us

Novinky

Jedinečná chuť Stredomoria priamo v Piešťanoch

Published

on

Ak máte dosť chladných dní a chcete si užiť chutné jedlá pripravené z kvalitných surovín a navyše v príjemnej atmosfére, určite zamierte do gréckej Taverny v centre Piešťan. Útulný podnik sa nachádza v pasáži oproti Auparku, hneď za predajňou O2 a priamo z centra mesta sa tak môžete preniesť do Stredomoria. Viac o tom ako podnik vznikol, čo všetko ponúka a na čom si zakladajú majiteľky sestry Evka a Janka Kudriové, ktoré ho už druhý rok spoločne vedú, sa dočítate v našom rozhovore.

1

Tavernu ste vraj pred dvoma rokmi prebrali od autentického Cyperčana menom Stelios.

Janka: Áno, pôvodne sa Taverna volala Cyprus kebab a založil ju Stelios, pochádzajúci z Cypru. Očarila nás jeho vynikajúcu kuchyňa. A keď sa rozhodol vrátiť späť domov, prišlo nám ľúto, že by taká dobrá reštaurácia v Piešťanoch mala zaniknúť. Zobrali sme to ako výzvu.

Evka: A dnes sme trojčlenný tím. Spolu s Marcelkou, ktorú sme našťastie zdedili po Steliosovi (smiech). Každá z nás má svoju doménu, ktorá jej ide najlepšie. Dokonalé tzatziki len Marcelka vie najlepšie namiešať a dochutiť. Všetko si tvoríme samé, od základu. Marinády, gyros, souvlaki, tzatziki, falafel, hummus, burger. Okrem pity a hranoliek u nás nenájdete žiadne polotovary.

Janka: Presne tak. Stelios nás zasvätil do tajomstiev svojej gréckej kuchyne, za čo sme mu vďačné. Naučil nás svoje skvelé marinády, dresingy. A tiež nás zoznámil so svojimi dodávateľmi.

2

3Na prípravu jedál si teda objednávate suroviny priamo z Grécka?

Janka: Áno, takmer výhradne. Všetko, okrem mäsa a zeleniny pochádza priamo od našich gréckych dodávateľov.

Evka: Overilo sa nám, že sú síce drahšie, ale kvalitné. Na rodziel od tých, ktoré kúpite bežne v slovenských obchodoch. Naozaj chutné tzatziki z bežného supermarketu jednoducho nevykúzlite.4

Aká bola vaša cesta do Taverny? Ku gastronómii vôbec.

Evka: Ku gastronómii som sa dostala trošku okľukou. Vyštudovala som fyzioterapiu a dlhé roky som ňou pomáhala ľuďom. Až pokiaľ sa predo mnou neobjavila výzva spojená s ďalšou mojou vášňou. Robiť radosť mojim najbližším a priateľom tým, čo navarím. Myslím, že všetko, čo robíte s láskou, má zmysel a ľudia to z vašej práce vycítia.

Janka: Ja som po skončení Hotelovej školy v Piešťanoch pracovala pár rokov v piešťanských kúpeľoch. Neskôr som sa gastronómii venovala v Írsku, kde som žila a pracovala päť rokov. A prečo vôbec gastronómia? Naša celá rodina žije gastronomiou. Sme štyria súrodenci a všetci sme postihnutí láskou k vareniu a dobrému jedlu. Zdedili sme ju po našej mamine, ktorá je úžasná kuchárka aj cukrárka.5

To znie, akoby ste lásku k dobrému jedlu mali ozaj v génoch. Piešťany sú plné reštaurácií. V čom je Taverna iná?

Janka: Určite sa odlišujeme už len tým, že varíme a obsluhujeme našich hostí my samé. Rady s nimi prehodíme zopár slov a tešíme sa, keď sa u nás cítia ako doma. Ďalej tým, že jedlá pripravujeme priamo pred očami zákazníkov. Páči sa im to – vidieť z čoho a ako jedlo vzniká.

Evka: Myslím, že sme iné aj v tom, že si napríklad na našej letnej terase pestujeme vlastné bylinky. Vo veľkom ich používame do všetkých našich jedál.5

Poslednú dobu ste sa pustili aj do prípravy denného menu.

Janka: Áno, naše denné menu rozhodne stojí za ochutnanie. Každý deň v pracovnom týždni ho chystáme buď Evka, alebo ja. S láskou a po domácky varíme tak, akoby sme varili našim deťom a rodinám. Teda poctivo a chutne. Snažíme sa vyhýbať vysmážaným a ťažkým nezdravým jedlám. Chystáme šaláty z čerstvej zeleniny. Nepoužívame múku, aby sme vyšli v ústrety celiatikom.

Evka: Veru, polievky k dennému menu sa snažíme robiť bez alergénov. A veľmi sa tešíme, že našim hosťom chutia.6

Keby ste mali vybrať jedno jedlo, ktoré hosťom u vás najviac chutí?

Janka: Hmm, nedá sa to jednoznačne povedať. Ľudia tvrdia, že máme najlepší gyros široko-ďaleko. Nečudo. Pripravujeme si ho samé, z kvalitného čerstvého kuracieho mäsa, ktoré marinujeme v našej tajnej marinádke. Denne ho upečieme presne toľko, koľko sa ho zje a ráno zas pečieme čerstvý. Už to máme v oku. Vegetariáni by zrejme hlasovali za falafel, alebo za náš Larnaka tanier – výber gréckych syrov.gsgs

Aké máte plány do budúcna? Otvoríte pobočku aj v Bratislave? Dostalo sa nám do uší, že by vás tam chceli. Prípadne rozmýšľate nad donáškou v nejakom rozumnom okruhu?

Janka: Čo sa týka donášky, sme malá reštaurácia, ktorá uprednostňuje kvalitu jedla, pred jej kvantitou. Rozvoz našich jedál zatiaľ nerobíme. Ak by sme sa však ako reštaurácia rozšírili, dala by sa to.

Evka: Máme ale ešte jednu úplne čerstvú novinku! Meze pre dve a viac osôb. Môžete ochutnať výber všetkých našich dobrôt pri gréckom vínku. Stačí prísť niekedy podvečer ku nám a my už sa postaráme o to, aby ste si v našej dovolenkovej stredomorskej oáze uprostred Piešťan, naozaj oddýchli.10

PR

Aktuality

COVID automat: Okres Piešťany bude bordový. Čo to znamená?

Published

on

By

Epidemiologická situácia v piešťanskom regióne sa počas uplynulých dní zlepšila. Po piatich týždňoch v čiernej farbe bude od pondelka 22. marca zaradený medzi bordové okresy, ktoré sa riadia III. stupňom varovania. Výraznejšie uvoľnenie to však neznamená.

Mapu Slovenska s rozdelením okresov podľa pandemickej situácie platným od pondelka 22. marca zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Čiernych bude 20 okresov, medzi nimi aj Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Trnava a Piešťany dostanú bordovú farbu, Hlohovec je v III. stupni varovania už tento týždeň.

Znamená to možnosť otvorenia materských škôl a prvého stupňa základných škôl. To však záleží na odporúčaní regionálneho hygienika. Napríklad v Hlohovci na aktuálny týždeň Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave neodporučil otvoriť školy v plnom rozsahu. Prezenčná výučba tam od pondelka (15. marca) začala iba pre štvrtinu žiakov základných škôl a tretinu škôlkárov. Išlo o deti zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce – teda tých rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. „Rovnako sa prezenčná forma výučby týka aj žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu,“ informovalo mesto Hlohovec. V akom rozsahu sa od 22. marca otvoria školy v okrese Piešťany zatiaľ nevieme. Bude to záležať aj na zriaďovateľoch, ktorými sú mestá, obce a cirkev.

Na pohyb v prírode v rámci svojho okresu obyvatelia bordových regiónov nepotrebujú test. Cesty medzi okresmi za účelom pobytu v prírode však ešte nie sú povolené. Vyplýva to z uznesenia vlády, ktoré je platné od 3. marca nad rámec pravidiel COVID automatu. Vláda týmto uznesením zrušila výnimku na vychádzky do prírody mimo okres.

Pre ľudí, ktorí sa doteraz museli každých sedem dní testovať kvôli práci, sa nič nemení. Testy sú v III. stupni varovania aj naďalej platné iba týždeň. Toto opatrenie sa podľa COVID automatu uvoľňuje až v II. stupni varovania, v ktorom testy platia 14 dní. V I. stupni je to 21 dní.

Text: Martin Palkovič Grafika: Ministerstvo zdravotníctva SR

Continue Reading

Aktuality

Ako sa skontaktovať so svojim lekárom?

Published

on

By

Väčšina ambulantných lekárov ordinuje, konzultácie poskytujú aj prostredníctvom telefonických rozhovorov a e-mailových správ.

Úloha ambulantných lekárov a zdravotných sestier v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti je nezastupiteľná. Už vyše roka sa s plným nasadením starajú o svojich pacientov v podmienkach pandémie ochorenia Covid-19. To znamená, že konzultácie poskytujú aj prostredníctvom telefonických rozhovorov alebo cez e-maily. Preto sú, špeciálne tí zo všeobecných ambulancií, v súčasnosti veľmi vyťažení a môže sa stať, že nezareagujú ihneď, pretože telefonujú s iným pacientom. Pre zvýšenie dostupnosti sme ambulanciám s väčším počtom pacientov sme odporučili zriadiť o jednu telefónnu linku viac.

V prípade, že sa ani opakovane nedovoláte alebo nedostanete spätnú väzbu v primeranom čase, môžete sa obrátiť na Odbor zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja na 0335 559 491 alebo dostupnostlekara@trnava-vuc.sk.

Zdroj a foto: TS TTSK

Continue Reading

Aktuality

Nákup pre ľudí v núdzi môžete spraviť aj tento týždeň

Published

on

By

Trvanlivé potraviny a drogéria už pomohli desiatkam rodín z Piešťan a blízkeho okolia. Ak chcete prispieť, môžete nákup priniesť do vznikajúceho kultúrno-kreatívneho centra Arta. Rozdelenie nákupov zabezpečuje Centrum pomoci človeku Piešťany.

Rok trvajúca pandémia koronavírusu zapríčinila, že mnohí ľudia si po uhradení nákladov na bývanie nemôžu dovoliť nakupovať ani bežné veci. Od začiatku marca im pomáhajú dobrovoľníci, ktorí v centre Arta na Kollárovej ulici vytvorili priestor, kam Piešťanci nosia trvanlivé potraviny a drogériu. Ľuďom, ktorí prišli o prácu alebo im zomrel niekto blízky, čo zhoršilo ich finančnú situáciu, rozdeľuje tieto nákupy Centrum pomoci človeku Piešťany.

Vďaka desiatkam dobrovoľných príspevkov sa podarilo iba počas uplynulého týždňa pomôcť tridsiatim rodinám. Zbierka preto pokračuje aj tento týždeň. Záujemcovia môžu priniesť nákupy do Arty v stredu a v piatok od 16.00 do 18.00 h.


Potraviny: trvanlivé mlieko, detská krupica, cereálie, vločky, musli, cukor, cestoviny, slížiky, múka, ryža, sáčkové polievky, čaj, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach), konzervy (paštéty, rybičky), zemiaky, jablká, kečup, horčica, kakao, müsli, korenie, rasca, majorán, piškóty, keksíky, sladkosti

Drogéria: sprchový šampón, mydlo, pasta, kefky (aj detské), detské plienky (veľkosť 1-4), papierové vreckovky, toaletný papier.

Čističe: jar, prach na pranie, čistič na podlahy, wc čistič


Tento týždeň sme opäť preberali vaše “malé nákupy”. Cez víkend ich odovzdáme Centru pomoci človeku 🙌🏼 a…

Posted by Arta on Friday, March 12, 2021

 

Text: Martin Palkovič

Continue Reading

Reklama

Populárne články