Predstavujeme vám prvý z receptov, ktorý pre všetkých milovníkov klasickej kuchyne a zároveň gurmánov, prinášajú Chlapci na panvici. Dnes pôjde o regionálnu verziu držkovej polievky, ktorá je podľa nich naozajstnou delikatesou a dozviete sa i čo to z jej histórie. Dobrú chuť!

IMG_0831

Držková polievka

Pre držkovú polievku je typické, že ju buď milujete alebo nenávidíte. Tí, ktorí ju nenávidia pre jej zloženie ju však pravdepodobne nikdy neochutnali, pretože v skutočnosti dobrá držková polievka je naozajstná delikatesa. Patrí medzi tradičné uhorské recepty, avšak vyvárať držky začali už Frankovia a odtiaľ sa tento spôsob prípravy dostáva do rakúsko-uhorských krajín. V našej krajine je to typická hustá tzv. „staničná“ polievka, ktorá sa pripravuje na viacero spôsobov. My Vám dnes prinášame recept typický pre náš región, kde sa držková polievka pripravuje s paprikou a postup prípravy je podobný ako u gulášu.

Čo budeme potrebovať na 10 porcií

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete držky vyvárať alebo kúpiť už vyvarené. Jednoduchšia je druhá varianta, ale my si dáme challenge a skúsime si ich vyvariť.

Na 10 porcií budeme potrebovať:

– 2,5 l vody

– 500 – 600g držiek

– 100 g koreňovej zeleniny

– bylinky

– 50 g bravčovej masti

– 2 cibule

– sladkú papriku

– 50 g hladkej múky

– cesnak

– majoránku

– korenie

– soľ

 

Držky treba vyvárať v celku spolu s koreňovou zeleninou a bylinkami cca 45 – 60 min. (Neodporúčame to robiť v byte, tam si kúpte radšej vyvarené. Prečo, to spoznáte sami.) Nakrájané držky necháme vychladnúť a pripravíme si základ na polievku. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu do zlatista. Pridáme hladkú múku, vytvoríme kvalitnú „zásmažku“, neskôr pridáme sladkú papriku a kmín a zalejeme hovädzím vývarom. Ak nemáte hovädzí, môže byť aj iný. Posolíme podľa toho, ako slaný bol vývar. Pridáme čierne korenie, majoránku a nasekaný cesnak. Všetko prevaríme a nakoniec pridáme držky.

Ak sa Vám na prvý krát držková podľa nášho receptu nepodarí, nezúfajte a príďte ochutnať tú našu – vždy v piatok a v sobotu do pivárne Starý Bufet v kempe v areáli Campingu Pullmann na Banke.

A nabudúce si spolu pripravíme ďalšiu domácu delikatesu – pečený bôčik so zemiakovou kašou.

Tím Chlapcov Na Panvici

About PNky.sk

Redakcia:
Martin Palkovič – zodpovedný redaktor
redakcia@pnky.sk

Inzercia:
inzercia@pnky.sk
Cenník inzercie

Vydavateľ:
HPA, s.r.o .
Bodona 768/48
92101 Piešťany
Slovenská republika
IČO: 47 465 972