Connect with us

Názory

Pre rozvoj turizmu je dôležitá spolupráca, ale aj plánovanie

Published

on

Debata Ako nakopnúť turizmus, ktorá sa konala vo štvrtok 25. februára podvečer, prilákala do komunitného centra ŽiWell asi štyri desiatky návštevníkov. Svoje príspevky na úvod predniesli Peter Tremboš z Rezortu Piešťany a Michaela Potočárová, ktorá predstavila Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Tirnavia. Ďalšie námety prezentoval  i Juraj Buranovský z Inovačného centra cestovného ruchu Poprad a do diskusie sa zapojilo tiež niekoľko ľudí z pléna.

IMG_9836Na úvod predstavil zopár štatistík predseda predstavenstva piešťanskej OOCR-ky Peter Tremboš, na ktorých ukázal, že návštevnosť Piešťan oproti Slovensku dlhodobo klesá a už nedosahuje ani slovenský priemer. Zároveň sa mení štruktúra návštevníkov kúpeľného mesta, ubúda klientela z Nemecka, Rakúska a USA a v poslednej dobe klesá aj podiel ruských návštevníkov. Zároveň sa zvýšil počet hostí z Izraela a arabských krajín. Návštevnosť slovenských hostí je skôr stagnujúca. Peter Tremboš tiež upozornil, že mesto doteraz podporovalo Rezort Piešťany len tromi percentami z vybranej dane za ubytovanie, kým v iných mestách je percentuálny podiel niekoľkonásobne vyšší.

Zastupujúca výkonná riaditeľka OOCR Michaela Potočárová predstavila činnosť Tirnavie, ktorá okrem mesta Trnava združuje aj okolité obce. Na rozdiel od Piešťan má trnavská organizácia pod palcom aj regionálne informačné centrum. Tirnavia okrem propagácie najväčších atrakcií mesta a obcí pripravuje pre návštevníkov aj vlastné podujatia, či „balíčky“, ktoré sa zameriavajú na lokálne špeciality. Napríklad robia prehliadky historických a sakrálnych stavieb v Trnave so sprievodcom, výstupy na mestskú vežu, návštevy vinárstiev, Sladký výlet do Smoleníc, spojený s návštevou zámku i miestneho výrobcu medoviny a podobne. Podľa Michaely Potočárovej je pre „nakopnutie“ cestovného ruchu dôležitá najmä dobrá spolupráca zúčastnených subjektov a neustále informovanie smerom von – k budúcim návštevníkom. Piešťanom odporučila, aby kúpele a mesto nadviazali užšiu synergiu, „aby ich most na Kúpeľný ostrov nerozdeľoval, ale spájal.“

IMG_9838Juraj Buranovský sa do nášho regiónu nedávno presťahoval, takže už tiež patrí medzi domácich. Ako uviedol, pre rozvoj cestovného ruchu je najmä dôležité vedieť, o čo vlastne hostia majú záujem. Potom môžu miestne firmy prispôsobiť svoju ponuku návštevníkom. Podľa neho treba urobiť najskôr dôkladný kvalifikovaný prieskum, analýzu a podľa toho plány – krátkodobý, strednodobý aj dlhodobý.

IMG_9839S odborníkmi diskutoval Jozef Malík zo združenia Spoločne pre Piešťany a v diskusii vystúpilo aj niekoľko občanov, z nich dvaja bývalí sprievodcovia. Oľga Chalupková okrem iného poukázala na to, že kým ostatné mestá budujú pešie zóny, z časti tej piešťanskej sa stal „autodrom a parkovisko“. Podľa nej už dnes mestu chýba atmosféra. Ján Ščevko zasa kritizoval napríklad stav ciest a chodníkov či nedostatočné ohodnotenie zamestnancov v službách. Podľa jeho slov však cestovný ruch nepotrebuje investície, ale nadšenie, obetavosť a veľké srdce. Mojmír Choma z o.z. Hrad Tematín upozornil na neochotu podnikateľov prispieť na rozvoj regiónu a potrebu ich „výchovy“. „Dnes nemáme záruku, že keď investujeme do cestovného ruchu, že sa tie peniaze vrátia naspäť.“ Uviedol, že do opravy hradu ako aktivisti vložili roky práce a investícií a hoci činnosť občianskeho združenia mnohonásobne zvýšila cestovný ruch a mala pozitívny dosah na tržby miestnych podnikateľov, reciprocitu z ich strany nepocítili prakticky žiadnu.

Závery zo stretnutia tak priniesli niekoľko námetov Ako nakopnúť turizmus – či už by to mala byť synergia, spájanie alebo aspoň spolupráca zúčastnených subjektov a ich „výchova“, dôsledná informovanosť, odborná analýza, alebo aj dobré plánovanie, či veľké srdce…

-ad-

Názory

ŽiWell pozýva na degustačné menu z Libanonu

Published

on

By

Séria obľúbených degustačných večerov pokračuje. Na štvrtkový (18. marca) večer sú prepravené špeciality libanonskej kuchyne:

1, Muhammara – dip z červenej papriky a orechov s pita chlebom (orechy, lepok)

2, Libanonské mäsové guličky v paradajkovej omáčke so škoricou

3, Mujadara – šošovicová ryža s karamelizovanou cibuľou

4, Sladké, sezamové tahini cookies s mandľovou múkou a medom (sezam, orechy)

Jedlo si môžete zobrať so sebou z Piešťanského pivovaru alebo vám ho dovezú domov. Celé menu má cca 600 g a vystačí pre 1 veľmi hladného alebo 2 mierne hladných gurmánov. Cena kompletného menu je 9,90 €.

Objednávajte do štvrtku 15:00 h. Rozvoz od 17:30 do 19:30 h. Využite akciu a zľavu viac ako 30%. Objednajte si set 6 x 0,44 l plechovka Staročeský ležiak ŽiWELL. Bežná cena 14,40 € zľavnená cena teraz 9,90 €. Recenziu na toto výborné pivo nájdete tu.


REZERVÁCIA:

Urobte si rezerváciu a pomôžte nám naplánovať, koľko porcií uvariť, zároveň si svoju porciu pozichrujete.

Do správy SMS cez FB alebo whatsapp 0949 409 900, 0948 191 750, napíšte:

MENO:

ČAS:

POČET PORCIÍ:

ADRESU ak chcete menu doviezť domov:

TELEFÓN:

CHCEM set 6x plechovka piva ŽiWELL za 9,9 € ÁNO/ NIE


PR / Photo by Christelle Hayek on Unsplash

Continue Reading

Názory

Názor čitateľa: Prvá hlúposť roka – platba za pohľad na vlastné vnúčatá

Published

on

By

Verejné korčuľovanie na piešťanskom zimnom štadióne je od začiatku januára spoplatnené.  Do redakcie sme dostali mail s príhodou a názorom jedného z návštevníkov.  Názor zverejňujeme v plnom znení.

Ilustr. foto

„Dnes som bol s manželkou na zimnom štadióne. Obaja sme dôchodcovia. Vnuci (6 a 7 rokov) dostali pod stromček nové korčule a chceli, aby sme sa išli na nich pozrieť na verejné korčuľovanie ako im to ide (2.1.2020, 11:15-12:30). Oni tam samozrejme šli s rodičmi a my sme sa s manželkou dohodli, že tam pôjdeme asi tak v polovici času korčuľovania. A tak sa aj stalo. Vybrali sme sa z domu okolo 11:30 a na štadión sme dorazili asi o 11:45 a chceli sme pobudnúť tak 15 až 20 minút.

Čakalo nás však hneď pri vchode novoročné privítanie Mesta Piešťany. Dvaja páni za stolíkom pri vchode, jeden z nich hrdo oblečený vo veste s tým novým šatanovským znakom SZĽH nás zastavili a pýtali od každého po 1,5 €. Samozrejme čítali sme na dverách oznam o spoplatnení, kde sa písalo o korčuliaroch a ich sprievode. No my s manželkou sme neboli ani jedno, ani druhé. Ako dedko a babka na dôchodku sme sa proste prišli pozrieť na 15 minút na vnukov ako korčuľujú. Preto som sa pánov za pultíkom spýtal, za čo vlastne chcú peniaze a navyše od dôchodcov. Ten zrejme vyššie postavený v tej fajnovej veste mi odvetil, že aj keď idem do obchodu, tak aj tam platím. Na to som mu odpovedal, že ak nevie, tak v obchode sa platí buď za tovar, alebo služby a toto nie je ani jedno, ani druhé. Po krátkej ostrejšej, ale slušnej výmene názorov sme s manželkou odišli s horkosťou v hrdle.

Som človek, ktorý nemá problém niekoho podporiť aj finančne, ak vidím, že je to pre dobrú a potrebnú vec a veľakrát som to aj urobil. A ak by tam vedľa tých nadutých pánov stála pokladnička na dobrovoľné príspevky pre rozvoj hokejovej mládeže, asi by som aj prispel. Ale toto? Toto je prvá hlúposť roka, s ktorou som sa hneď druhý deň v roku stretol. Cez to všetko prajem piešťanskému hokeju veľa úspechov v novom roku.“

Poznámka redakcie: Poplatky za verejné korčuľovanie sú príjmom nájomcu zimného štadióna, spoločnosti Športový hokejový klub 37 Piešťany s.r.o.

-red-

Continue Reading

Názory

Názor čitateľa: Ako sa (ne)triedi odpad v Piešťanoch

Published

on

By

Posledné roky je trendom na Slovensku, ale aj vo svete triedenie odpadu. Tomuto trendu som samozrejme naklonený a vítam ho, nakoľko sa sám považujem za človeka, ktorý sa snaží nakladať s odpadom, čo najrozumnejšie a najšetrnejšie k našej planéte. Som totiž zástanca názoru, že každý človek má začať sám od seba, ak chce niekoho poučovať.

Tento trend pozorujem už nejaký čas aj v Piešťanoch. Veď aj štatistiky a plné kontajnery na triedený odpad svedčia o tom, že sa Piešťanci zlepšujú v triedení odpadu. V tento a ešte lepší trend som dúfal po zvolení aktuálneho primátora, nakoľko sám pracoval v tejto oblasti a mal túto agendu aj v predvolebnej kampani. Dokonca otvorenie nového zberného dvora vo mne vyvolalo pozitívny pocit z toho, že s novým primátorom prichádza aj nová odpadová politika. Bohužiaľ som sa asi zmýlil.

Mal som totiž tú česť navštíviť zberný dvor, keď som tam bol niečo vyhodiť. No a tu sa mi naskytol dosť zaujímavý pohľad. Do veľkého kontajnera s nápisom drobný stavebný odpad Služby mesta Piešťany vyhodili celý obsah vozidla, ktoré zberá odpad napríklad z pešej zóny, parku či chodníkov. Aby som uviedol môj šok na pravú mieru. V týchto odpadkových košoch, ktoré sa nachádzajú na pešej zóne alebo chodníkoch v meste sú rôzne nádoby. Konkrétne rozdelené, aby okoloidúci aspoň trocha odpad zatriedili.

Takže napríklad, ak máte plastovú fľašu dáte ju prirodzene do nádoby s označením plasty atď. Vozidlo zo Služieb mesta Piešťany zastaví a všetok tento natriedený odpad pracovník nahádže do tohto vozidla. Následne príde do zberného dvora a celý jeho obsah končí v kontajneri s názvom drobný stavebný odpad. Samozrejme mi nedalo a vyhotovil som si fotografie. Využil som portál odkazprestarostu.sk, kde som sa pýtal vedenia mesta, či o tom vôbec vedia. Do dnešného dňa som sa nedozvedel odpoveď.

Moja otázka je teda nasledovná: Načo? Načo toto divadielko o triedení odpadu, keď to neriešia ani Služby mesta Piešťany a zároveň aj zberný dvor. Vedenie mesta buď o tom ani nevie alebo vie a toleruje to. V oboch prípadoch je to smutné konštatovanie. Od bežného človeka sa očakáva, že bude ohľaduplný k životnému prostrediu a niektoré inštitúcie sa na tom asi iba smejú. Ja som sa v tej chvíli cítil jemne povedané ako blbec. Samozrejme dúfam, že tento článok ľudí neodradí triediť odpad, ale naopak donúti konať vedenie mesta k činom na nápravu tohto konania. Hlavne, keď je pán primátor  zástanca životného prostredia a triedenia odpadu.

-km-

Continue Reading

Reklama

Populárne články