Vedecká kaviareň: Gény nemajú chuť, ale môžu nasýtiť ľudstvo

13. apríla 2012 Off Od

Priviesť vedu z laboratórií do spoločnosti sa podarilo organizátorom prvej Vedeckej kaviarne v Piešťanoch. Kursalon 12. apríla vďaka Centru rastlinnej výroby zaplnila verejnosť. Lákadlom pre bola dobrá káva, ale hlavne odborné informácie podané zaujímavým spôsobom.

[singlepic id=28159 w=320 h=240 float=left]Na tému Ako chutia gény? prednášal doc. RNDr. Ján Kraic, PhD., riaditeľ Centra výskumu rastlinnej výroby Piešťany a hneď na začiatku publiku povedal, že gény nemajú žiadnu chuť. Potom podrobne vysvetlil čo presne gény sú a prešiel k problému rapídneho nárastu ľudskej populácie a s tým súvisiacim nedostatkom potravín.

Podľa jeho slov sú to práve gény, ktoré by mohli ľudstvo nasýtiť. Zatiaľčo v druhej polovici 20. storočia uspokojila vysoký dopyt po potravinách Zelená revolúcia v podobe šľachtenia poľnohospodárskych plodín, v budúcnosti by to mohla byť genetická modifikácia rastlín.

[singlepic id=28160 w=320 h=240 float=right]„Gény nechutia nijako. Sú to iba kusy DNA, ktoré denne prijímame v našej strave. Denne skonzumujeme 1 gram cudzej DNA,“ vysvetlil Ján Kraic a dodal: „Nášmu organizmu je jedno, či skonzumujeme DNA z bravčového mäsa, z ryže alebo zo zeleného šalátu. Náš tráviaci systém ich berie ako identické molekuly a správa sa k nim rovnako.“

Z toho podľa slov Jána Kraica vyplýva, že z konzumácie cudzej DNA nehrozí žiadne nebezpečie: „Ak by fungoval mechanizmus prenosu génov z potravy do nášho organizmu, už by sme mali korene, zelené uši alebo prasačie chvostíky.“ Poukázal aj na fakt, že geneticky modifikované potraviny (GMP) sú extrémne prísne testované.

REKLAMA

„Neboli dokázané žiadne významné rozdiely medzi geneticky modifikovanými potravinami alebo ich zložkami a konvenčnými potravinami,“ uviedol Ján Kraic a pripomenul, že zložky GMP denne konzumujeme: „Vitamín B2 je vyrábaný v geneticky modifikovaných organizmoch, 80 % potravín predávaných v USA obsahuje priamo geneticky modifikovaný organizmus alebo zložku z neho.“

Na záver prednášky odpovedal na otázky z publika. Organizátori Vedeckej kaviarne prisľúbili, že ak sa podujatie stretne s pozitívnym ohlasom verejnosti, čoskoro ho zopakujú.

[nggallery id=1567]

Text a foto: Martin Palkovič