Na ochutnávke v Magure až 400 druhov vína

Na ochutnávke v Magure až 400 druhov vína

21. apríla 2015 Off Od PNky.sk

Zväz záhradkárov a vinárov Slovenska v spolupráci s firmou ROUZZ pozýva všetkých záujemcov na IX. ročník Verejnej výstavy a ochutnávky vín, ktorá sa uskutoční už túto sobotu 25. apríla v piešťanskej reštaurácii Magura na Štefánikovej ulici. Vinári pripravujú na ochutnanie približne štyristo druhov vína.

17

Zahájene výstavy a ochutnávka vín pre laickú verejnosť sa bude konať už od 11,00 h dopoludnia. Popoludní o 13,30 h organizátori odovzdajú ceny víťazom a ukončenie celej akcie je naplánované na 18,00 h. O živý hudobný sprievod sa v prípade pekného počasia postará kapela Krojovanka.

Vinári sa tešia na Vašu návštevu a odporúčajú: „Doprajte si pekný zážitok a nechajte vyniknúť Vaše zmysly.“

Čitateľom PNiek ponúkajú ešte i zopár rád, ako si víno naozaj vychutnať:

K peknému zážitku a k radosti nestačí víno iba vychladiť, otvoriť a len tak vypiť. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnaniu vína v jeho plnej kráse je treba trocha viac. S vínom treba vedieť zaobchádzať, otvárať ho pri správnej teplote, odhadnúť dobu dekantácie pred konzumáciou, zvoliť správny typ pohára a samozrejme aj druh jedla.

VHODNÉ SKLO – Kvalitné víno potrebuje kvalitný pohár. Dobrý pohár sa dá ľahko kúpiť, a preto nie je dôvod zážitok z vína obmedzovať. Dnes existuje na trhu mnoho kvalitného skla rôznych typov a tvarov. V súčasných trendoch vedie sklo na vyšších stopkách a s väčšími obsahmi, najčastejšie v tvare tulipánu s obsahom nad 300 ml pre biele víno a nad 450 ml pre červené vína. Poháre však nalievame iba do jednej tretiny, aby mohol vyniknúť buket vína.

DEKANTÁCIA VÍNA – Dekantácia znamená preliatie vína do karafy. Dekantuje sa z dvoch dôvodov. Prvý dôvod prečo dekantovať je ten, že oddeľujeme sediment od vína. Druhý a možno dôležitejší dôvod dekantácie je, aby sa víno prevzdušnilo a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujú sa biele aj červené vína. Mladšie vína sa odporúča otvoriť pol až dve hodiny pred podávaním vína. 

SPRÁVNA TEPLOTA PRI SERVÍROVANÍ VÍNA – Teplota vína pri servise a následnom nalievaní do pohárov stúpne asi o 2° C, preto je dobré s týmto rozdielom počítať a víno vychladiť o dva stupne viac, ako je odporučená teplota na konzumáciu.

Na zdravie!

PR