Koktail

Dobrú chuť: Vianočné pečivo

By 22. decembra 201223 decembra, 2012No Comments

Linecké pečivo a vanilkové rožteky patria k tradičnému vianočnému pečivu, ktoré sa pečie azda v každej rodine. Ak Vám pri vianočnom pečení zostanú navyše bielka, môžete ich využiť na prípravu mandľových suchárikov.

Prajem Vám príjemné prežitie Vianoc.

[singlepic id=38245 w=520 h=340 float=center]

 

Linecké pečivo – na prípravu 50 kusov potrebujeme: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 80 g práškového cukru, 2 žĺtky, 1 vanilkový lusk, 1 citrón, malinová marmeláda

Postup: Múku, maslo, cukor, žĺtky, semienka z vanilkového lusku a nastrúhanú kôru z polovice citrónu spracujeme na hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme z neho rôzne tvary. U polovice z nich vykrojíme uprostred ozdobnú dierku a uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút.

Necháme ich vychladnúť a až potom zlepujeme marmeládou. Dáme ich do krabice a uložíme do chladu.

Vanilkové rožteky – na prípravu potrebujeme: 400 g hladkej múky, 250 g mletých vlašských orechov, 1 vajíčko, 2 vanilkové cukry, 100 g práškového curku plus cukor na obalovanie, 300 g masla

Postup:

Zmäknuté maslo premiešame s práškovým cukrom a žĺtkom. Pridáme orechy, 1 vanilkový cukor a múku. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odležať v chladničke.

Z cesta tvarujeme rožteky, ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 7 minút až do zlatova. Ešte teplé rožteky obalujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

REKLAMA

Mandľové sucháriky – na prípravu potrebujeme: 4 bielky, 140 g práškového cukru, 1 lyžica domáceho vanilkového cukru, nastrúhaná kôra z 1 citronu, 140 g hladkej múky, 150 g mandlí, maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup: Rúru vyhrejeme na 180 °C. Z bielkov ušľaháme sneh a postupne do neho zašľaháme práškový cukor a vanilkový cukor. Potom vmiešame citrónovú kôru, múku a mandle. Formu na srnčí chrbát vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou, presunieme do nej cesto a v rozohriatej rúre pečieme 30 – 35 min. Povrch by mal ztuhnúť a zozlatnúť.

Po upečení vyklopíme chlebíček z formy, zabalíme ho do alobalu a ešte do utierky. Takto zabalený chlebíček necháme pri izbovej teplote odpočinúť do dalšieho dňa. Potom ho nakrájame na čo najtenšie plátky.

Rúru rozohrejeme na 100 °C . Plátky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme ich do rozohriatej rúry vysušiť na asi 5 – 10 min. Treba ich kontrolovať, aby neprihoreli. Majú byť chrumkavé.

Text a foto: Denisa Cvečková

About

Redakcia:
Martin Palkovič – zodpovedný redaktor
redakcia@pnky.sk

Inzercia:
inzercia@pnky.sk
Cenník inzercie

Vydavateľ:
HPA, s.r.o .
Bodona 768/48
92101 Piešťany
Slovenská republika
IČO: 47 465 972