Koktail

Adamfest otvoria sekaním pivného sektu

By 10. júla 2012No Comments

Na Bio farme Charolais v Podkylave sa 28. júla uskutoční 2. ročník originálneho pivného a kulinárskeho festivalu Adamfest 2012.

[singlepic id=16470 w=320 h=240 float=left]Ťažiskom tohto podujatia bude ponuka výlučne pív z malých slovenských i zahraničných pivovarov, pečený býk a súťaž kuchárov profesionálov vo varení naslepo.

Novinkou tento rok bude otvorenie festivalu sabrážou (seknutie šabľou) pivného sektu Deus – Brut des Flanrers z produkcie belgického pivovaru Brouwerij Bosteels. Sabráž predvedie Majster Slovenska v sekaní sektov Tomáš Šajgal.

Raritou je však aj samotné pivo. Po uvarení v Belgicku pivo prechádza viac ako mesiac dvojitou fermentáciou, ktorá mu dodáva vyšší obsah alkoholu. Potom sa pivo preváža do Francúzska, do regiónu Champagne. Tam podstúpi refermentáciu, počas ktorej získa svoje jemné nezameniteľné bublinky. Po zafľaškovaní sa necháva Deus počas 9 mesiacov v pivniciach pri teplote 12 °C. Kvasinky nahromadené v hrdle fľaše sa zmrazia a sú vypudené v zamrznutej forme prirodzeným tlakom vzniknutým vo fľaši.

[singlepic id=16466 w=320 h=240 float=left]Bohatú pivnú chuťovú rôznorodosť na Slovensku nanovo budujú najmä malé či reštauračné pivovary. Okrem slovenských pivovarov: Urpiner, Kaltenecker, Sessler, Victoria, Patrónsky pivovar a Sandorf, ktoré ponúkli pestrosť pivných chutí vlani, sa o zážitok postarajú aj výnimočné pivá z celosvetovo známeho i kontroverzného škótskeho pivovaru BrewDog, ako aj osvedčené belgické a anglické pivá z portfólia Prešporskej pivotéky, či chuťovky zo susedného Česka vďaka skalickému Pubu Sklep.

Po roku sa opäť stretnú aj tri dvojice súťažiacich kuchárov, ktorí ukážu nielen kus svojho umenia, ale aj svoju zručnosť a kreativitu vo varení naslepo. Minuloroční víťazi Tomáš Sika a Martin Korbelič si tentokrát zasadnú na porotcovskú stoličku. Samozrejme, ani tento rok sa súťažné jedla nezaobídu bez rozhodujúcej ingrediencie – piva. Aby sme nenasýtili len oči, návštevníci budú môcť okrem grilovaných mäsových chuťoviek skúsiť aj chuť pečeného býka, chovaného ekologickým spôsobom na farme Charolais v Podkylave.

Okrem množstva sprievodných akcií pre celú rodinu, jazdy na koni alebo koči, či motorkárskej šou sa o zábavu postarajú aj hudobné skupiny: GoodBye Lenin, Michal Chrenko Band a Hidden Road.

Text: ts

About

Redakcia:
Martin Palkovič – zodpovedný redaktor
redakcia@pnky.sk

Inzercia:
inzercia@pnky.sk
Cenník inzercie

Vydavateľ:
HPA, s.r.o .
Bodona 768/48
92101 Piešťany
Slovenská republika
IČO: 47 465 972