Connect with us

Aktuality

Z hotelákov sú majitelia dobrých reštaurácií a barov, ale aj riaditeľ rádia a prodekan

Published

on

Splniť si sny nemusí byť vôbec komplikované. Dôležité je zvoliť si správne miesto, z ktorého sa za svojim cieľom vyberiete. Skvelá šanca ako začať správne je aj výber strednej školy.  O Hotelovej akadémií Ľudovíta Wintera sme sa rozprávali s jej absolventom a súčasným riaditeľom Ladislavom Blaškovičom. Rozhovor si môžete vypočuť aj prostredníctvom podcastu.

Hotelová akadémia je s Piešťanmi spätá už od roku 1946, to je dlhá história.

Musím povedať, že sme boli prvou hotelovou školou v bývalom Československu s možnosťou udeľovania maturitného vysvedčenia. Jedným zo zakladateľov bol Ľudovít Winter. V absolútnom počiatku vzniku bolo cieľom vzdelávať odborníkov nielen pre kúpeľníctvo, ale aj celkovo pre hotelierstvo a cestovný ruch. Prvé sídlo bolo v centre mesta, teraz sídlime na okraji mestského parku. Cieľ sa však odvtedy nezmenil. Stále máme záujem vzdelávať a vychovávať odborníkov v oblasti cestovného ruchu a hotelierstva.

Ak chcem študovať na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera, musím mať nejaké špeciálne predpoklady?

Budúci študent musí mať predovšetkým záujem o vzdelávanie. Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera ponúka široký záber. Sú tu silné cudzie jazyky, všeobecné vzdelávanie, ale kladieme veľký dôraz aj na odborné vzdelávanie. To je rozdelené na praktickú prípravu v oblasti hotelierstva i gastronómie a na teoretické predmety, ktoré sú nadstavbou s dôrazom na hotelový a gastronomický manažment, účtovníctvo, informačné systémy aj na právo. A to je dobrý základ ďalšieho štúdia na vysokej škole.

Čo všetko ponúka hotelová akadémia, čo môžu študenti očakávať, ak ešte nie sú rozhodnutí? Prečo by si mali pre štúdium vybrať práve Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera?

Pretože je to tradičná, vysokošpecializovaná a moderne vybavená škola. Máme široký záber, ponúkame prax v hotelových a gastronomických zariadeniach na Slovensku i v zahraničí. Máme silnú výučbu minimálne dvoch cudzích jazykov, ale aj odborných predmetov. Naši absolventi majú možnosť získať certifikát sprievodcu cestovného ruchu, Deutsche sprachdiplom, ale aj rôzne ekonomické certifikáty. Realizujeme pre nich mnoho workshopov pod vedením profesionálov, umožňujeme účasť na rôznych odborných súťažiach. Sme zapojení do projektov ako napríklad Erasmus+. Absolvent má široké uplatnenie na trhu práce, ale je pripravený aj na štúdium na vysokej škole.

A to je tiež otázka, ktorá zaujíma rodičov. Aký je dopyt po vašich študentoch na trhu práce?

Musím povedať, že dopyt po našich absolventoch je výrazný, a to vo viacerých segmentoch. Mnohí sa uplatnia v hotelierstve a gastronómii, ale keďže ponúkame nadstavbu v rámci ekonomických predmetov, uplatnia sa v rôznych oblastiach verejného života. Máme absolventov nielen v riadiacich funkciách v hotelierstve a gastronómii, ale pracujú aj v bankách, máme prodekana na Univerzite Komenského, riaditeľa najpočúvnejšieho rádia na Slovensku, ale aj majiteľov rôznych barov, reštaurácií a hotelov. A čo je podľa môjho názoru veľmi dôležité, mnohí si splnili svoj profesionálny sen a stali sa tým, čím sa chceli stať.

Ako vyzerá praktická výučba na vašej škole?

Sledujeme najnovšie trendy v oblasti cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie. Snažíme sa ich implementovať do vyučovania. Máme špecializované učebne na niektoré súčasné trendy – napríklad samostatnú učebňu na prípravu teatendrov, baristov aj barmanov. Ide skutočne o moderné vybavenie, za ktoré by sa nehanbili ani mnohé bary. Spolupracujeme s hotelovými a gastronomickýcmi zariadeniami. Ponúkame množstvo praxe, letných stáží v rôznych krajinách – vo Francúzsku, Grécku, Nemecku, Španielsku i v Rakúsku. Sme zapojení do viacerých projektov, z ktorých môžu žiaci získať certifikáty. Našimi partnermi sú aj školy zo Švédska, Nemecka, Bulharska, Lotyšska a Slovinska.

Výnimočné nie sú pre vašich žiakov ani špeciálne udalosti. Pripravili ste bankety pre zahraničných štátnikov. Čo znamená pre vašich študentov možnosť zažiť niečo takéto jedinečné ešte počas štúdia?

V roku 2016, keď Slovensko predsedalo Európskej únii, naši študenti obsluhovali mnohých štátnikov, vrátane Angely Merkelovej a Emmanuela Macrona. Podobne ako sa skúša divadelné predstavenie, aj bankety tohto typu majú svoje skúšky.

Študenti pripravujú bankety aj pre svojich najväčších kritikov – vlastných rodičov.

Rodičia sú mnohokrát dojatí. Študenti však majú možnosť stretnúť sa s mnohými ľuďmi a poskytovať služby aj mnohým významným osobnostiam, ale snažíme sa ich učiť tomu, že každý hosť je dôležitý.

Predovšetkým podujatie Gastro Vianoce sa teší veľkej popularite, pred Vianocami do školy zavíta veľa ľudí. Pre všetkých je to také nadýchnutie sa pravej vianočnej nálady.

Skutočne celá škola sa zmení na vianočnú rozprávku. Pripravujeme rôzne odbytové strediská – cukrárne, kaviarne, čokoládovne, reštaurácie. Každá trieda pripraví niečo v tomto duchu. V roku 2019 viac než 5-tisíc hostí obdivovalo krásy vianočných tabúľ, ale mohli si posedieť aj pri káve a ochutnať zmrzlinu.

Spolupracujete s rôznymi hotelmi a študenti absolvujú praktickú časť výučby priamo v teréne. Kde všade to je a ako to funguje?

Sú to Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Zuckmann Villa, Hotel Máj, Penzión Diana, Hotel Park Avenue, Hotel Park a viacerí ďalší partneri. Žiak, ktorý študuje v systéme duálneho vzdelávania, realizuje praktickú prípravu už od pravého ročníka.

Ako to je s výraznejšími osobnosťami spomedzi študentov. Môžu už počas štúdia pripravovať vlastné recepty?

Žiaci v druhom ročníku pripravujú vlastné receptúry. Je to nevyhnutnosťou napríklad na rôznych súťažiach. Príprava receptúry kávového alebo miešaného nápoja trvá aj niekoľko týždňov, kým sa chute doladia. Čiže tam už ide o kreativitu študenta.

Niekomu by sa mohlo zdať, že takéto veci sa dokáže naučiť aj sám. Vyveďme takýchto ľudí z omylu.

Ak by sme k tomu takto pristupovali, kvalita poskytovaných služieb bude na Slovensku stále nízka. Musím povedať, že som značný kritiky poskytovania služieb v oblasti servisu jedál a nápojov. Aj tam je vidieť, kto je vzdelaný a kto nie. Musia byť dodržiavané určité pravidlá v servise i v komunikácii. Benefitom hotelovej akadémie je kvalitné vzdelávanie v modernej a vysokošpecializovanej škole.

V dobe, ktorú túžobne očakávame, teda v dobe po korone, bude dôležité vedieť si správne oddýchnuť. Učíte študentov aj rôzne čajové rituály a sústreďujete sa na kvalitné služby. Myslíte si, že keď pandémia pominie, zmení sa postoj ľudí k službám?

Pracoval som v hotelierstve, a keď komunikujem so súčasnými hoteliermi, som veľmi smutný z toho, v akých ťažkých pomeroch žijú. Ale som optimista. Keď toto všetko pominie, ľudia budú hladní po poskytovaní služieb. Budú plné hotely, plné kaviarne a ľudia budú chcieť využívať služby. Ale budú klásť dôraz na to, aby boli kvalitné.

PR

Aktuality

Veľkú noc sprítomňuje pri kostole sv. Štefana aj nasvietený kríž

Published

on

By

Po scéne z Kalvárie, ktorou sa členky Materského centra Úsmev a dobrovoľníci snažili navodiť a priblížiť veľkonočnú atmosféru, pripravili aj ďalšiu symbolickú výzdobu. Pri severných dverách kostola sv. Štefana postavili nasvietený kríž symbolizujúci utrpenie i nádej Veľkej noci.

Hoci sa v posledných dňoch pandemická situácie pomaly zlepšuje, stále je otázne, či bude možné sláviť Veľkonočné sviatky počas obradov prístupných verejnosti. I preto zástupkyne Materského centra Úsmev a ďalší dobrovoľníci rozmýšľali už vopred ako pomôcť pri prežívaní sviatkov. Ich kreativita je známa, a tak i tento raz prišli so zaujímavými nápadmi.

Inštalácia scény z kalvárie pri farskom dvore už niekoľko týždňov  nabáda ľudí zastaviť sa a zamyslieť. Rodiny s deťmi ju majú ako cieľ svojej vychádzky, keď rodičia môžu deťom priblížiť, čo sa dialo počas veľkonočného trojdnia.

Kríž stojaci na Mariánskom námestí pri severných dverách kostola sv. Štefana prináša svetlo. Svetlo nádeje, že po smrti prichádza zmŕtvychvstanie a nový život. Veriaci pri ňom môžu rozjímať nad veľkonočnými udalosťami zo svojej perspektívy, ale prináša dôvod na zamyslenie i pre neveriacich.

-th-

 

Continue Reading

Aktuality

Hygienik neodporúča otvorenie piešťanských škôl a škôlok v plnom rozsahu

Published

on

By

Epidemiologická situácia v okrese Piešťany sa zlepšila, ale regionálny hygienik neodporúča otvorenie škôl a škôlok v plnom rozsahu. Prezenčnú výučbu až po veľkonočných sviatkoch avizuje aj trnavská radnica. Hlohovec s ňou začína už od pondelka 22. marca.

Ešte jeden alebo dva týždne budú školy a škôlky v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Piešťany otvorené iba pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. V závere včerajšieho (18. 3.) rokovania mestského zastupiteľstva to povedal primátor Peter Jančovič.

Piešťanský región bude podľa COVID automatu od 22. marca zaradený medzi okresy s III. stupňom varovania (bordové), v ktorom je povolené prezenčné vyučovanie v materských školách aj na I. stupni základných škôl. Taktiež sa môžu do lavíc vrátiť deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne aj žiaci koncových ročníkov základných a stredných škôl. Rozhodnutie je na zriaďovateľoch, ktorí by sa mali riadiť stanoviskom hygienika.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave neodporúča v okrese Piešťany prevádzkovať prezenčnú výučbu od 22. marca. Pre okresy Trnava a Hlohovec je jeho stanovisko miernejšie.

Piešťanská radnica preto otvorenie škôl nateraz odkladá. „Incidencia je u nás vyššia ako v Hlohovci a v Trnave, ale situácia sa zlepšuje. Keď som sa o tom rozprával s regionálnym hygienikom, povedal, nech počkáme,“ vysvetlil primátor Peter Jančovič s tým, že by to malo trvať ešte jeden až dva týždne.

V takom prípade by sa deti vrátili do materských škôl a na I. stupeň základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Piešťany až po veľkonočných sviatkoch, teda 7. apríla.

O tomto termíne hovorí aj trnavská radnica s tým, že otvorenie by znamenalo okamžitý nárast mobility. Mesto Hlohovec začína s prezenčnou výučbou už 22. marca.

O rovnakom dátume začiatku prezenčnej výučby študentov končiacich ročníkov stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti informoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Dohromady ich je približne 3 400. Školy sú od nich oprávnené žiadať potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie covid-19, ktorý nie je starší ako sedem dní.

„V interiéri zároveň platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom triedy minimálne FFP2. V školách budú platiť prísne hygienické a protiepidemiologické opatrenia. Situáciu v súvislosti s nástupom do škôl bude župa monitorovať a v prípade potreby operatívne prijímať ďalšie opatrenia,“ uviedol Stanislav Pravda, riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK.

Kraj zatiaľ neobnoví prevádzku školských internátov okrem ubytovania študentov končiacich ročníkov stredných zdravotníckych škôl. Jednotlivé stredné školy budú zisťovať záujem žiakov aj učiteľov o stravovanie a podľa toho prispôsobia otváranie jedální.

Vyučovací proces študentov nekončiacich ročníkov 50 župných stredných škôl bude pokračovať dištančnou formou aj po pondelku 22. marca. Župa po dohode so zmluvnými dopravcami posilní vybrané prímestské autobusové spoje zabezpečujúce dopravu študentov do a zo škôl.

Text: Martin Palkovič

Continue Reading

Aktuality

Testovacie miesto v Kine Fontána bude otvorené aj najbližší víkend

Published

on

By

Rovnako ako počas uplynulých víkendov otvorí radnica odberné miesto v Kine Fontána aj 20. a 21. marca. Vyšetrenie na ochorenie covid-19 pomocou antigénového testu tam budú robiť na základe rezervácie. Objednať si presný termín vopred je potrebné aj v ostatných mobilných odberných miestach (MOM) fungujúcich v meste Piešťany.

Odberné miesto v Kine Fontána (Beethovenova 8) bude otvorené v sobotu a v nedeľu 20. a 21. marca od 8.00 do 20.00 h (s prestávkami pre personál v časoch 11.00 – 12.00 h a 17.00 – 18.00 h). Možnosť rezervovať si presný termín bude spustená v piatok 19. marca o 12.50 h na tejto adrese: https://services.bookio.com/mesto-piestany/widget

Termíny vo všetkých ostatných MOM fungujúcich v meste Piešťany je nutné si vopred rezervovať na korona.gov.sk. Bez nutnosti rezervácie aktuálne funguje MOM vo Vrbovom.

Hotel Granit (Kúpeľný ústav F. E. Scherera), Teplická 81, Piešťany, pondelok – sobota od 8.00 do 16.00 h

Napoleonské kúpele, Kúpeľný ostrov, Piešťany, pondelok – sobota od 10.00 do 18.00 h

Unimobunka pri OD Prior, Andreja Hlinku 46, Piešťany, pondelok – piatok od 11.30 do 15.30 h a od 16.00 do 20.00 h, sobota od 8.00 do 12.00 h a od 12.30 do 16.30 h

Unimobunka pri predajniach Topsport a Charvát, Ulica A. Hlinku 7053/48, Piešťany, pondelok až sobota od 8.00 do 12.00 h a od 12.15 do 16.15 h

Parkovisko pri poliklinike, Rekreačná 2, Piešťany, pondelok – streda, piatok – nedeľa od 8.00 do 16.00 h, štvrtok od 8.00 do 18.00 h

Auto City Vrbové, Nám. J. Emanuela 310/26, 922 03 Vrbové, utorok – nedeľa od 9.00 do 12.00 a od 13:00 do 18.00 h

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk, health.gov.sk

Continue Reading

Reklama

Populárne články