Connect with us

Aktuality

Podanie o úniku informácií dostal Úrad na ochranu osobných údajov

Published

on

V dusnej atmosfére minuloštvrtkového mestského zastupiteľstva odzneli aj informácie o podaní trestného oznámenia na primátora Miloša Tamajku a viceprimátora Michala Hyneka v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi obyvateľov mesta Piešťany. V diskusii potvrdil informáciu aj hlavný kontrolór Peter Konečný. Malo ísť o podanie obyvateľa v súvislosti s medializovanými infomáciami o úniku osobných údajov obyvateľov mesta zo zariadení Mestského úradu v Piešťanoch. Generálna prokuratúra ani Okresná prokuratúra Piešťany k utorku 24. marca  takéto podanie nezaevidovala, naopak podanie v tomto duchu dostal Úrad pre ochranu osobných údajov.

IMG_5003_hynek tamajka

Informáciu nám potvrdil Dávid Zubko z Úradu pre ochranu osobných údajov SR. „Každý doručený podnet, resp. návrh na začatie konania úrad individuálne posúdi a na základe zákonom určených podmienok pristúpi buď k jeho odloženiu alebo začne konanie,“ uviedol.

Sprostredkovane sme dostali do redakcie mail zo stredy 18. marca, ktorý bol adresovaný primátorovi a viceprimátorvi a v kópii doručený poslancom MsZ, kde jeho autor píše, že podáva na primátora ako štatutára mesta a tiež viceprimátora trestné oznámenie v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi obyvateľov mesta Pieštan. O potvrdenie informácií v emaili sme požiadali jeho autora, ktorý doposiaľ spätne nereagoval.

REKLAMA

banner-marec01

Zisťovali sme, či  Generálna prokuratúra SR zaregistrovala podanie, o ktorom sa hovorilo na zastupiteľstve a vo vyššie spomenutom emaili. „Podanie, na ktoré sa pýtate, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky k dnešnému dňu t. j. 23. 3. 2015 neeviduje,“ uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová. Rovnaká odpoveď prišla k 24.3. aj z Okresnej prokuratúry v Piešťanoch.

Incidentu ohľadom možného úniku osobných údajov sa týkala aj včerajšia debata v Piešťany TV, do ktorej pozvali jej organizátori okrem vedenia mesta aj poslancov Ivetu Babičovú a Tomáša Hudcoviča. Primátor ani jeho zástupca sa diskusie nezúčastnili a tak k téme debatovali iba pozvaní členovia mestského zastupiteľstva. V diskusii okrem iného  Iveta Babičová spomenula novú informáciu, že  vedenie mesta porušilo taktiež smernice týkajúce sa nakladania s finančnými prostriedkami tým, že nakúpilo externé harddisky bez predchádzajúcej predbežnej finančnej kontroly a podľa všetkého aj bez prieskumu trhu, alebo iného procesu obstarania. Mestský úrad nakúpil takýmto spôsobom harddisky v cene okolo tisíc eur. Zaujímavosťou bolo, že prvý z nich bol kúpený za hotové v jednej z piešťanských elektropredajní v sobotu 7. marca po ôsmej večer.

-red-, Ilustr. foto: -lt-

Continue Reading

Aktuality

Veľkú noc sprítomňuje pri kostole sv. Štefana aj nasvietený kríž

Published

on

By

Po scéne z Kalvárie, ktorou sa členky Materského centra Úsmev a dobrovoľníci snažili navodiť a priblížiť veľkonočnú atmosféru, pripravili aj ďalšiu symbolickú výzdobu. Pri severných dverách kostola sv. Štefana postavili nasvietený kríž symbolizujúci utrpenie i nádej Veľkej noci.

Hoci sa v posledných dňoch pandemická situácie pomaly zlepšuje, stále je otázne, či bude možné sláviť Veľkonočné sviatky počas obradov prístupných verejnosti. I preto zástupkyne Materského centra Úsmev a ďalší dobrovoľníci rozmýšľali už vopred ako pomôcť pri prežívaní sviatkov. Ich kreativita je známa, a tak i tento raz prišli so zaujímavými nápadmi.

Inštalácia scény z kalvárie pri farskom dvore už niekoľko týždňov  nabáda ľudí zastaviť sa a zamyslieť. Rodiny s deťmi ju majú ako cieľ svojej vychádzky, keď rodičia môžu deťom priblížiť, čo sa dialo počas veľkonočného trojdnia.

Kríž stojaci na Mariánskom námestí pri severných dverách kostola sv. Štefana prináša svetlo. Svetlo nádeje, že po smrti prichádza zmŕtvychvstanie a nový život. Veriaci pri ňom môžu rozjímať nad veľkonočnými udalosťami zo svojej perspektívy, ale prináša dôvod na zamyslenie i pre neveriacich.

-th-

 

Continue Reading

Aktuality

Hygienik neodporúča otvorenie piešťanských škôl a škôlok v plnom rozsahu

Published

on

By

Epidemiologická situácia v okrese Piešťany sa zlepšila, ale regionálny hygienik neodporúča otvorenie škôl a škôlok v plnom rozsahu. Prezenčnú výučbu až po veľkonočných sviatkoch avizuje aj trnavská radnica. Hlohovec s ňou začína už od pondelka 22. marca.

Ešte jeden alebo dva týždne budú školy a škôlky v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Piešťany otvorené iba pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. V závere včerajšieho (18. 3.) rokovania mestského zastupiteľstva to povedal primátor Peter Jančovič.

Piešťanský región bude podľa COVID automatu od 22. marca zaradený medzi okresy s III. stupňom varovania (bordové), v ktorom je povolené prezenčné vyučovanie v materských školách aj na I. stupni základných škôl. Taktiež sa môžu do lavíc vrátiť deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne aj žiaci koncových ročníkov základných a stredných škôl. Rozhodnutie je na zriaďovateľoch, ktorí by sa mali riadiť stanoviskom hygienika.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave neodporúča v okrese Piešťany prevádzkovať prezenčnú výučbu od 22. marca. Pre okresy Trnava a Hlohovec je jeho stanovisko miernejšie.

Piešťanská radnica preto otvorenie škôl nateraz odkladá. „Incidencia je u nás vyššia ako v Hlohovci a v Trnave, ale situácia sa zlepšuje. Keď som sa o tom rozprával s regionálnym hygienikom, povedal, nech počkáme,“ vysvetlil primátor Peter Jančovič s tým, že by to malo trvať ešte jeden až dva týždne.

V takom prípade by sa deti vrátili do materských škôl a na I. stupeň základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Piešťany až po veľkonočných sviatkoch, teda 7. apríla.

O tomto termíne hovorí aj trnavská radnica s tým, že otvorenie by znamenalo okamžitý nárast mobility. Mesto Hlohovec začína s prezenčnou výučbou už 22. marca.

O rovnakom dátume začiatku prezenčnej výučby študentov končiacich ročníkov stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti informoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Dohromady ich je približne 3 400. Školy sú od nich oprávnené žiadať potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie covid-19, ktorý nie je starší ako sedem dní.

„V interiéri zároveň platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom triedy minimálne FFP2. V školách budú platiť prísne hygienické a protiepidemiologické opatrenia. Situáciu v súvislosti s nástupom do škôl bude župa monitorovať a v prípade potreby operatívne prijímať ďalšie opatrenia,“ uviedol Stanislav Pravda, riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK.

Kraj zatiaľ neobnoví prevádzku školských internátov okrem ubytovania študentov končiacich ročníkov stredných zdravotníckych škôl. Jednotlivé stredné školy budú zisťovať záujem žiakov aj učiteľov o stravovanie a podľa toho prispôsobia otváranie jedální.

Vyučovací proces študentov nekončiacich ročníkov 50 župných stredných škôl bude pokračovať dištančnou formou aj po pondelku 22. marca. Župa po dohode so zmluvnými dopravcami posilní vybrané prímestské autobusové spoje zabezpečujúce dopravu študentov do a zo škôl.

Text: Martin Palkovič

Continue Reading

Aktuality

Testovacie miesto v Kine Fontána bude otvorené aj najbližší víkend

Published

on

By

Rovnako ako počas uplynulých víkendov otvorí radnica odberné miesto v Kine Fontána aj 20. a 21. marca. Vyšetrenie na ochorenie covid-19 pomocou antigénového testu tam budú robiť na základe rezervácie. Objednať si presný termín vopred je potrebné aj v ostatných mobilných odberných miestach (MOM) fungujúcich v meste Piešťany.

Odberné miesto v Kine Fontána (Beethovenova 8) bude otvorené v sobotu a v nedeľu 20. a 21. marca od 8.00 do 20.00 h (s prestávkami pre personál v časoch 11.00 – 12.00 h a 17.00 – 18.00 h). Možnosť rezervovať si presný termín bude spustená v piatok 19. marca o 12.50 h na tejto adrese: https://services.bookio.com/mesto-piestany/widget

Termíny vo všetkých ostatných MOM fungujúcich v meste Piešťany je nutné si vopred rezervovať na korona.gov.sk. Bez nutnosti rezervácie aktuálne funguje MOM vo Vrbovom.

Hotel Granit (Kúpeľný ústav F. E. Scherera), Teplická 81, Piešťany, pondelok – sobota od 8.00 do 16.00 h

Napoleonské kúpele, Kúpeľný ostrov, Piešťany, pondelok – sobota od 10.00 do 18.00 h

Unimobunka pri OD Prior, Andreja Hlinku 46, Piešťany, pondelok – piatok od 11.30 do 15.30 h a od 16.00 do 20.00 h, sobota od 8.00 do 12.00 h a od 12.30 do 16.30 h

Unimobunka pri predajniach Topsport a Charvát, Ulica A. Hlinku 7053/48, Piešťany, pondelok až sobota od 8.00 do 12.00 h a od 12.15 do 16.15 h

Parkovisko pri poliklinike, Rekreačná 2, Piešťany, pondelok – streda, piatok – nedeľa od 8.00 do 16.00 h, štvrtok od 8.00 do 18.00 h

Auto City Vrbové, Nám. J. Emanuela 310/26, 922 03 Vrbové, utorok – nedeľa od 9.00 do 12.00 a od 13:00 do 18.00 h

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk, health.gov.sk

Continue Reading

Reklama

Populárne články