Bájny vták vstávajúci z popola je symbolom súťaže, ktorú vyhlasuje ministerstvo kultúry. Odborná porota tento rok navrhla Marekovi Maďaričovi oceniť obnovu architektonickej pamiatky, ktorá stojí na Staničnej ulici v Piešťanoch.

elektrarna

Minister kultúry odovzdá zástupcom investora úspešnej rekonštrukcie, ktorým bola Západoslovenská energetika, cenu Kultúrna pamiatka roka 2013 – Fénix vo štvrtok 20. novembra. Okrem diplomu a kovovej sošky Fénixa si odnesú aj šek na 8 300 eur od Nadácie SPP.

Cieľom súťaže je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva.

V ten istý deň bude Elektrárňa Piešťany ocenená jednou z najprestížnejších cien pre investorov, architektov a developerov na Slovensku. Organizátori súťaže Stavba roka 2014 sa jej podľa našich informácii rozhodli venovať špeciálnu cenu.

Pozrite sa ako sa Elektráňa Piešťany postupne menila

V novembri 2011 slúžila časť budovy ako sklad. Veľkolepé plány rekonštrukcie však už vtedy boli známe:

[singlepic id=53146 w= h= float=center]

Takto vyzerala zadná časť objektu 26. apríla 2014, keď Západoslovenská energetika ohlásila začiatok rekonštrukcie:

[singlepic id=53147 w= h= float=center]

Rok od začiatku realizácie projektu už bolo vidieť, ako bude vyzerať nová časť (4. apríla 2013):

[singlepic id=53148 w= h= float=center]

V deň neoficiálneho otvorenia (21. mája 2014)  už tento priestor poslúžil svojmu novému účelu:

[singlepic id=53149 w= h= float=center]

Hlavná hala v novembri 2011, keď ešte slúžila ako sklad:

[singlepic id=53150 w= h= float=center]

Ten istý priestor počas kontrolného dňa na stavbe (4. apríla 2013)…

[singlepic id=53151 w= h= float=center]

… a v deň neoficiálneho otvorenia:

[singlepic id=53152 w= h= float=center]

Technické vybavenie bývalej elektrárne bolo ešte koncom roka 2011 vystavené nepriazni počasia…

[singlepic id=53153 w= h= float=center]

… teraz je súčasťou interiéru:

[singlepic id=53154 w= h= float=center]

V suteréne postupne vzniklo technické zázemie budovy. Takto to na stavbe vyzeralo počas kontrolného dňa…

[singlepic id=53155 w= h= float=center]

… a takto po jej dokončení. Pôvodné potrubie zostalo na svojom mieste a dotvára celkovú atmosféru tejto technickej pamiatky:

[singlepic id=53156 w= h= float=center]

Z nasledujúcich dvoch fotografií je zrejmé, že autori rekonštrukcie chceli zachovať čo najviac pôvodných prvkov:

[singlepic id=53157 w= h= float=center]

[singlepic id=53158 w= h= float=center]

No a takto sa zmenila fasáda pri pohľade z ulice…

[singlepic id=53159 w= h= float=center]

… nepôvodný náter musel byť pracne odstránený…

[singlepic id=53160 w= h= float=center]

… aby budova mala rovnaký vzhľad ako na začiatku 20. storočia:

[singlepic id=53161 w= h= float=center]

(red) Foto: Martin Palkovič/archív

About

Redakcia:
Martin Palkovič – zodpovedný redaktor
redakcia@pnky.sk

Inzercia:
inzercia@pnky.sk
Cenník inzercie

Vydavateľ:
HPA, s.r.o .
Bodona 768/48
92101 Piešťany
Slovenská republika
IČO: 47 465 972