Adamfest predstavil neznáme pivné chute

17. júla 2011 Off Od

Oslava dobrého piva. To mohol byť podtitul prvého ročníka festivalu slovenských minipivovarov, ktorý sa uskutočnil 16. júla v Podkylave na farme Charolais. Slnečné sobotné popoludnie využili nielen pivní fajnšmekri. Prišlo sem veľa rodín s deťmi, ktoré si mohli užívať atraktívne prostredie agropenziónu plného domácich zvierat.

Napriek tomu, že šesť malých pivovarov všetkých návštevníkov okamžite presvedčilo o svojej kvalite, na trhu to vôbec nemajú [singlepic id=16470 w=320 h=240 float=left]ľahké. „V porovnaní s pivnými gigantami nemáme prakticky žiadne tržby,“ priznal jeden z pivovarníkov. Kultúra minipivovarov podľa neho nie je u nás ani zďaleka taká rozšírená ako v susednej Českej republike. „Tam má svoj pivovar takmer každé mestečko a samotná Praha aspoň desať,“ dodal.

Znalci i verejnosť však na Adamfeste zistili, že kvalita slovenských minipivovarov je porovnateľná so svetom. V ponuke boli všetky druhy piva vrátane špecialít – zázvorového alebo medového. Pivní radikáli dokonca mohli ochutnať pivnú zmrzlinu alebo pálenku z piva – pivovicu. Aj kuchárska súťaž mala iba jedno pravidlo – v pripravovaných jedlách nesmelo chýbať pivo.

[singlepic id=16468 w=320 h=240 float=left]Pod páliacim slnkom napriek tomu najlepšie padlo domáce nealkoholické pivo. Aj táto špecialita sa líšila od toho, čo je bežne dostupné v obchodoch. Nealko bolo osviežujúce a zároveň sa vyznačovalo plnou chuťou.

Tí, ktorým po pive vyhladlo, mohli ochutnať pečeného býka chovaného priamo na agrofarme Charolais. Na túto trochu slanú špecialitu sa stáli dlhé rady, takže potom opäť dobre padol vychladený sladový nápoj.

[nggallery id=925]

Autor: Martin Palkovič